^Back To Top
  
  
  

Jadłospis

Szanowni Państwo

Mamy przyjemność podzielić się z Państwem bardzo dobrą wiadomością: w listopadzie 2019 r. kuchnia przedszkolna została doposażona w piec konwekcyjno-parowy. Dzięki temu posiłki, które przygotowujemy dla dzieci są zdrowsze, smaczniejsze i mają lepsze wartości odżywcze.

  • Zdrowsze, ponieważ proces smażenia odbywa się przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu(!), odrobina tłuszczu niezbędna jest jedynie do uzyskania walorów smakowych i efektu opieczenia.
  • Smaczniejsze, ponieważ technologia parowa umożliwia wytworzenie dużej ilości wilgoci, która sprawia, że potrawy są soczyste i nie ulegają wysuszeniu.
  • Mają lepsze wartości odżywcze, ponieważ przyrządzanie potraw na parze, zamiast gotowania w wodzie, sprawia że składniki odżywcze pozostają w potrawie.

Cieszymy się, że dzieci będą jadły wartościowsze posiłki :-)

 

JADŁOSPIS   17.02.2020 – 24.02.2020

DATA

ŚNIADANIE  8.45

OBIAD – ZUPA 11.30

OBIAD - II DANIE 14.00

17.02.20

PONIE-DZIAŁEK

Chleb żytni razowy z masłem, szynka, papryka, kakao. 

 

II śniadanie: mandarynki.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i żeberkami.    

 

 

Racuszki na kefirze z jabłkami, mus owocowy, kompot, deser.

Kanapki.

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, seler.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten, jaja.     

18.02.20

WTOREK

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Zupa mleczna z płatkami mix, bułki orkiszowe z masłem, ser biały, rzodkiewki, szczypiorek.    

 

II śniadanie: banany lub ciasteczka i napój.

Rosół tradycyjny z makaronem.

Potrawka z mięsa i jarzyn, ziemniaki, sałatka z pomidorów i cebuli ze śmietaną i jogurtem, kompot, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, gluten, produkty sojowe, orzeszki ziemne.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, seler, gluten.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, seler, gluten.

19.02.20

ŚRODA

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z masłem, szynka, papryka, cebulka, rzodkiewka, sałata, kawa.

Dzieci samodzielnie komponują kanapki.

II śniadanie: gruszki.  

Zupa grysikowa z koperkiem.

Pyzy nadziewane mięsem, sos pomidorowy, warzywa na parze, kompot, deser.

Kanapki.        

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne.

Zawiera alergeny: gluten,  przetwory mleczne, seler.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten, seler, jaja, gorczyca.

20.02.20

CZWARTEK

TŁUSTY CZWARTEK

Zupa mleczna z zacierką, bułki grahamki z masłem, ser Mazdamer, pomidory.

 

II śniadanie: oponki (wypiek własny).

Zupa jarzynowa z ziemniakami.

 

Bitki wieprzowe, kasza gryczana, sałatka z ogórków kiszonych, kompot, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne, jaja, produkty sojowe.

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, seler.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten.

21.02.20

PIĄTEK

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z masłem, pasta jajeczna, ogórki kiszone, szczypiorek, kawa.

 

II śniadanie: jabłka.

Zupa krem z brokułów z grzankami.

 

Filety rybne panierowane pieczone, ziemniaki puree, sałatka meksykańska, herbata owocowa, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne, jaja.

Zawiera alergeny: mleko i  przetwory mleczne, gluten, seler.

Zawiera alergeny: ryby, przetwory mleczne, gluten, jaja.

Wykazane alergeny zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011, w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

JADŁOSPIS   10.02.2020 – 14.02.2020

DATA

ŚNIADANIE  8.45

OBIAD – ZUPA 11.30

OBIAD - II DANIE 14.00

10.02.20

PONIE-DZIAŁEK

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z masłem, pomidory, parówki, keczup, kawa. 

 

II śniadanie: gruszki.

Barszcz czerwony z ziemniakami, jajkami, kiełbasą.

 

Naleśniki z serem, mus owocowy, kompot, deser.

Kanapki.

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne.

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, seler.

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, gluten, jaja.     

11.02.20

WTOREK

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Zupa mleczna z makaronem, bułki słonecznikowe z masłem, ser żółty, rzodkiewki.    

 

II śniadanie: jabłka lub ciasteczka i napój.  

Zupa krem cebulowa z groszkiem ptysiowym.

Pieczeń drobiowa, ziemniaki puree, sałatka kolorowa, kompot, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, gluten, produkty sojowe.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, seler, gluten.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten.

12.02.20

ŚRODA

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z masłem, pasta rybna, papryka, cebulka, kawa.

 

II śniadanie: sałatka owocowa.

Krupnik jęczmienny zabielany.  

 

 

Zapiekanka po nelsońsku, mizeria, kompot, deser.

Kanapki.        

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne, migdały.

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, jaja, seler.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten.

13.02.20

CZWARTEK

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Zupa mleczna z kaszą manną, rogale maślane z masłem, powidła śliwkowe.

 

II śniadanie: klementynki lub ciasteczka i napój.

Zupa pomidorowa z zacierką.

 

Udka kurczaka pieczone, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne, produkty sojowe, jaja.

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne, seler, jaja.

Zawiera alergeny: przetwory mleczne, gluten, jaja.

14.02.20

PIĄTEK

Chleb wiejski z masłem, jajka gotowane, pomidory, ogórki kiszone, rzodkiewki, szczypiorek, kawa.

Dzieci samodzielnie komponują kanapki.

II śniadanie: banany.

Zupa rybna z ziemniakami.

 

Makaron z serem, kompot, deser.

Kanapki.  

Informacja  o alergenach

Zawiera alergeny: gluten, mleko i przetwory mleczne.

Zawiera alergeny: ryby, mleko i  przetwory mleczne, seler.

Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne, gluten.

Wykazane alergeny zgodne z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011, w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Copyright © 2020. Przedszkole 23 Rights Reserved.